Ahornstroop - Madal Bal
Blik 500 ml. of 1000 ml.
Productinformatie
De Madal Bal Ahornstroop is een pure stroop van de C+ graad, afkomstig uit de grote Esdoornwouden van Canada. De winning van het Ahornsap is een zeer kostbare aangelegenheid, wat de relatief hoge prijs van de stroop verklaart. Er bestaan diverse soorten en merken, maar meer dan 90% van de in de handel gebrachte "Ahornstropen" bevat minder dan 10% natuurlijke Ahorn. De overige 90% is een gekaramelliseerde oplossing van witte suiker of melasse. Madal Bal staat borg voor 100% natuurzuivere Ahornstroop van de mineraalrijke C+ graad en voor een zorgvuldige verwerking zonder chemische toevoegingen. De C+ Ahornstroop van Madal Bal heeft bovendien een zeer volle, delicate smaak. Madal Bal Ahornstroop wordt geleverd in luchtdichte verpakkingen van 0,5 en 1 liter en is langer dan een jaar houdbaar.
Madal Bal Ahornstroop wordt veelal gebruikt bij de Citroensapkuur.
Winning
De Esdoorn produceert het sap slechts gedurende een periode van vier tot zes weken in de maanden maart en april, wanneer in Canada het voorjaar begint. In die tijd ligt er in grote delen van Canada nog meer dan een meter sneeuw, wat de wining tot een ware winterse aangelegenheid maakt. Het sap loopt voortdurend in bakken die aan de boom bevestigd zijn. Elke morgen worden de volgelopen bakken van de stam gehaald en geleegd; men rijdt met een grote slee van boom tot boom en verzamelt het sap in een groot vat. Vervolgens gaat het naar de plaats waar het boven een houtvuur wordt verhit en daardoor ingedikt. Om uiteindelijk één liter houdbare stroop te krijgen, is 40 tot 50 liter dun sap nodig, ongeveer de hoeveelheid die een volgroeide esdoorn per jaar produceert. Een esdoorn moet 40 jaar oud zijn om afgetapt te kunnen worden.
Moderne Ahornstroop-farms maken gebruik van pijpleidingen waar het sap gedurende de winningstijd via een trechter direct indruipt. Het buizensysteem brengt het sap naar "pompstations" bij de ovens waar het in grote reservoirs boven houtvuur wordt ingedikt. Vaak zuigt men het hele systeem vacuüm om de stroom van het sap te bevorderen, hetgeen hoge eisen stelt aan de buizen.
Gradaties
Tijdens de winningsperiode verandert het sap voordurend van samenstelling. In het begin is het erg zoet en vrij arm aan mineralen, om na verloop van tijd steeds mineraalrijker te worden. Bij het ingedikte sap ziet men dat aan de kleur en de vloeibaarheid; eerst is het heel licht en dun, vervolgens wordt het dikker en donkerder. De lichte stroop van de beginperiode noemt men A-graad; de donkere van de eindperiode C+. Hoewel het mineraalgehalte van oogst tot oogst kan verschillen, zal de C+ altijd mineraalrijker zijn dan de andere Ahornstropen die in dezelfde tijd gewonnen zijn.
Ahornstroop bevat praktisch de enige ongeraffineerde natuurlijke "suiker" die tegenwoordig verkrijgbaar is, met alle spoorelementen en mineralen van de natuurlijke omgeving.
Mineralen
Ahornstroop bevat de volgende mineralen:
- Calcium (358 mg/kg);
- Kalium (3963 mg/kg);
- Magnesium (144 mg/kg);
- Mangaan (18,9 mg/kg);
- Natrium (457 mg/kg);
- IJzer (12,1 mg/kg);
- Zink (49,5 mg/kg).
Downloads